Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MÚMIA (Eredeti cím: The Mummy) Alex Kurtzman rendezésében készülhetett el a vadonatúj múmia film, amivel az Universal Pictures egykor tekintélyparancsoló rémfilmes univerzumát szeretné beindítani. Tom Cruise, Russell Crowe és Sofia Boutella neve lehet a garancia a sikerre.

A MÚMIA
(
The Mummy)
MŰFAJ Kaland
Horror
RENDEZŐK Alex Kurtzman
PRODUCEREK Alex Kurtzman
Roberto Orci
Chris Morgan
Sean Daniel
FORGATÓKÖNYVÍRÓK Jon Spaihts
Christopher McQuarrie
TÖRTÉNET Stephen Sommers
Lloyd Fonvielle
Kevin Jarre
SZEREPLŐK Tom Cruise
Sofia Boutella
Annabelle Wallis
Jake Johnson
Russell Crowe
ZENE Brian Tyler
FILMSTÚDIÓ Universal Pictures
HOSSZ -
BEMUTATÓ  2017. Június 9.
 2017. Június 8.
BEVÉTEL
(Nyitó Hétvégi-bevétel)
-

TÖRTÉNET: Ahmanet (Sofia Boutella), az ókori királynő évezredek óta nyugszik kriptájában. A homoktenger mélyén lévő sírban azonban a királynőben ott fortyog a düh és a bosszúvágy, hiszen életét igazságtalanul oltották ki. Egy napon aztán, amikor újból életre kell véres és pusztító dühöt szabadít a világra. A kaland a Közel-Keleten kezdődik, de Londonig nem is áll meg a bosszúhadjárat. Istenek és szörnyetegek kerülnek a felszínre, miközben Nick Morton (Tom Cruise) és segítői azon fáradoznak, hogy megmentsék a világot.

ÉRDEKESSÉGEK:
> Az Universal Pictures égisze alatt még 1932-ben mutatkozhatott be A múmia című film. A horrorban a kor sztárja, Boris Karloff kapta a címszerepet, ő bújhatott a bosszúszomjas Imhotep fáraó bőrébe vagy ha úgy jobban tetszik kissé aszott testébe. A producerek pedig ezt követően jó ideig nem is nyúltak hozzá ehhez az alapanyaghoz. Míg nem aztán 1999-ben elkészülhetett egy újra gondolt, már-már családbarátnak nevezhető, kalandfilm jellegű sztori Brendan Fraser főszereplésével.
> A Universal Pictures viszont néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy érdemes volna feléleszteni ezt a filmet és magukat az egykor népszerű rémfilmeket is. A gyeplőt Alex Kurtzman és válogatott írói csapata kapta, az első nagydobás pedig pont ez a film lehet.
> A dolog érdekessége, hogy 1999-ben úgy tűnt, hogy Tom Cruise kapja az akkor remake férfi főszerepét, végül azonban Fraser lett a befutó. Most évekkel később azonban Tom Cruise számára is elkerülhetetlenné vált ez a szerep.
> A rendezést Baltasar Kormákur (Everest, Vérvonal, 101 Rejkjavik) számára is felajánlották, de a direktor nem élt a lehetőséggel. Ezt követően Len Wiseman (Az emlékmás, Underworld) neve is felmerült ezen a poszton, de később Wiseman is távozott a produkció éléről. Ekkor Andrés Muschietti ölébe pottyant a lehetőség, a Mama rendezője viszont szintén idő előtt távozott, hogy Alex Kurtzman adhassa ki a vezényszavakat.

EZÉRT VÁLTOZTATTÁK MEG A MÚMIÁBAN A CÍMSZEREPLŐ NEMÉT:
A Tom Cruise főszereplésével készülő A múmia jövő év nyarán érkezik meg a mozikba, és a Universal szándéka szerint ez lesz a Szörnyuniverzum első állomása, mellyel megadják a soron következő filmek (A láthatatlan ember, Frankenstein, A farkasember stb.) alaphangulatát. A Universal tulajdonában lévő horrorfilmek eredetijeit javarészt a XX. század első felében gyártották, így a múmia is már 1932 óta ijesztgeti a mozinézőket.

Akárcsak az eredeti filmben, úgy az 1999-es Brendan Fraser-féle verzióban is egy férfi, Imhotep volt a főgonosz, Boris Karloff, illetve Arnold Vosloo megformálásában. Tom Cruise azonban egy hölggyel, a Sofia Boutella által játszott Ahmanettel akasztja össze a bajszát, pedig a készítők eredetileg maradtak volna Imhotepnél. Alex Kurtzman így nyilatkozott erről:
"Volt egy pillanat, amikor már egy közel végleges dizájnt mutattak nekem, és nagyon is tetszett a múmia - akkor még - férfi verziója. Abban a változatban Imhotep egy furcsa bőrbetegséggel, pigmentproblémákkal született, ami miatt társai valamilyen szinten ki is rekesztették őt."
Ez utóbbi ötlet állítólag végül benne is maradt a filmben, ellenben miután Kurtzman látta az X-Men: Az eljövendő múlt napjai stáblista utáni jelenetét, rögtön tudta, hogy valamin változtatnia kell:
"Már éppen rábólintottam volna a dizájnra, amikor láttam Az eljövendő múlt napjai végét. Ott volt az a karakter még gyerekként, akit a következő részben Oscar Isaac játszott, és hiszed vagy sem, ugyanúgy nézett ki, mint a mi terveink. Rögtön tudtam, hogy ez így nem lesz jó, és végül emiatt változtattunk rajta, és csináltunk nőt belőle."
És így lett belőle az Öngyilkos Osztagban látott Varázslónő klónja inkább... Legalábbis sok rajongó szerint feltűnően nagy a hasonlóság a két karakter között. Azért bízunk benne, hogy Sofia Boutella nem csak riszálni, meg idegeneket csókolgatni fog.