Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DWAYNE DOUGLAS 'The Rock' JOHNSON (Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, Hayward, 1972. május 2.) színész, testépítő és profi pankrátor

KORAI ÉVEK: Kaliforniában született Ata és Wayde Bowles fiaként. Hawaiin, Honoluluban nőtt fel, de rövid ideig élt Új-Zélandon, Aucklandben az édesanyja polinéz családjánál. A 11. évfolyamot már a pennsylvaniai Bethlehemben kezdte meg. Itt kezdett el futballozni és az atlétikai csapat tagja is volt. Később Floridába költözött, ahol teljes ösztöndíjjal felvételt nyert az egyetemre. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével. Dwayne az iskolai focicsapat, a Miami hurrikánok sztárja volt és 1991-ben a miami egyetemek nemzeti bajnokságán is rész vett. Játszott a Kanadai Nemzeti Ligában a Calgary Stemeders csapatában, de két hónap után térdsérülés miatt be kellett fejeznie a szezont és így elszalasztotta az NFL-ben való szereplést is.
1995-ben kriminológia és fiziológia szakon fejezte be az egyetemet. Ezután úgy döntött, hogy apja Rocky Johnson és nagyapja, Peter Maivia nyomdokaiba lép, és birkózó lesz. A WWE - eredeti nevén WWF- pankrátoraként szerzett hírnevet. 1996 és 2004 között ő volt az első harmadik generációs szupersztár a cég történetében. Két évvel azután, hogy csatlakozott a WWF-hez, meg is nyerte a bajnokságot. Dwayne lett a legnépszerűbb sportolója és a cég reklámarca. A hawaii-i múltjára való tekintettel 2004-ben egy tradicionális szamoai tetoválást készíttetett a bal felkarjára.

SPORTOLÓI KARRIER: 1996-ban a Survivor Series-ben debütált Rocky Maivia néven, amit a híres felmenői előtt való tisztelgésből az édesapja "Rocky Johnson" és nagyapja, Peter Maivia neveiből alkotott meg. 1997 februárjában megnyerte a WWE Nemzetközi Bajnoki övét Triple H ellen. Ugyanezen év áprilisában Owen Hart ellen el is veszítette, ezért rövid szünetet tartott. Nyáron már „The Rock” néven tért vissza. 1997-ben Interkontinentális- és nehézsúlyú világbajnoki címet is megnyerte.

FILMES KARRIER: Első filmes szerepeit televíziós sorozatokban kapta. Az Azok a 70-es évek show-ban saját apját, Rocky Johnsont játszotta. 2001-ben debütált a mozivásznon A múmia visszatérben. A Skorpiókirály című film első forgatási napja után a rendező született akcióhősnek nevezte, mondván, hogy "Ez a fickó mindent tud.". Birkózói tapasztalatát hasznosítani tudta a munka során. Az összes kaszkadőrjelenetben ő maga látható. Ezeket két újabb akció követte, Az Amazonas kincse, amiben Seann William Scott mellett játssza a főszerepet és amiért jelölték az MTV Movie Award díjára, majd az Emelt fővel című thriller. 2005-ben Arnold Schwarzenegger utódjaként kezdték el emlegetni.
Mellékszereplőként feltűnt a Csak lazán! című vígjátékban, majd az azonos nevű számítógépes játékból készült Doom című sci-fi-horrorban. A káosz birodalmában nyújtott alakítása miatt a Cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték, annak ellenére, hogy a mozit negatív kritikákkal illették. Filmbeli partnerei Seann William Scott és Sarah Michelle Gellar voltak.
A 2006-ban a mozikba kerülő Erőpróbában egy javítóintézet felügyelője, aki a fiatalokat felelősségtudatra, kitartásra és önuralomra próbálja nevelni, így összehoz egy futballcsapatot, hogy a szezonon való indulást célként kitűzve kihívás elé állíthassa őket. 2007-ben a Disney családi komédiájában, a Gyerekjátékban egy menő focicsapat sztárhátvédjét alakítja, akinek életében egyik pillanatról a másikra feltűnik a kislánya, akiről addig nem is tudott.
A Zsenikém – Az ügynök haláli című vígjátékban mellékszereplő volt. 2007-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint élete első főszerepéért legnagyobb fizetést bezsebelő (5,5 millió USD) színész. 2008-ban jelölték a "Kedvenc filmszínész" címérére a Nickelodeon Kids' Choice Awardson, de helyette Johnny Depp kapta meg, A Karib-tenger kalózai: A világ végén című filmjéért. 2009-ben az 51-es bolygó című animációs filmben Chuck Baker figurájának kölcsönözte a hangját. Ebben az évben földönkívüli gyerekeket fuvarozó taxisofőrként játszott a Boszorkány-hegy című kalandfilmben. 2010-ben főszerepet alakított a Rohanás és a Fogtündér című mozikban és egy kameo-alakításban a Pancser Police-ban Samuel L. Jackson, Will Ferrell és Mark Wahlberg oldalán. 2011-ben a Halálos iramban: Ötödik sebesség című filmben tűnt fel,valamint 2013-ban a Halálos iramban hatodik részében, mindkettőben Vin Diesel és Paul Walker a partnere.

MAGÁNÉLET: Dany Garciával 1997-ben kötött házasságot. Dany 1992-ben diplomázott a miami egyetemen. Egy lányuk van, Simone Alexandra, aki 2001 augusztusában jött világra. 10 év házasság után, 2007 júniusában úgy döntöttek, hogy békésen, barátságban elválnak.
2000-ben részt vett egy politikai kampányban, amivel a fiatalokat kívánták a szavazásokon való részvételre buzdítani. Mivel édesanyja, Ata Fitisemanu Maivia királyi vért hordoz magában, 2004-ben egy Szamoán tett látogatása során a szamoai király, Malietoa Tanumafili II nemesi címet adományozott Johnsonnak elismerésükként a szamoai nép iránti elkötelezettségéért. Dwayne támogatja Szamoa nemzeti rögbicsapatát, akiknek mezén a "The Rock" felirat látható
2006-ban jött létre a Dwayne Johnson Rock Alapítvány, amely a halálos beteg gyermekekért végzett közhasznú munkájáról ismert. Egy évvel később ő és felesége 1 millió dollárt adományozott a miami egyetemnek, hogy felújíthassák a labdarúgó létesítményeket. Az atlétikai tanszék korábban nem kapott még ekkorra adományt egykori sportolójától. A tiszteletére át is nevezték a Hurrikánok öltözőjét.
Dwayne jó barátja az egykori színész, Kalifornia volt kormányzója, Arnold Schwarzenegger, a X-Men filmek főszereplője, Hugh Jackman és Michael Clarke Duncan volt.

Filmográfia:

ÉV FILM SZEREP DÍJAK-JELÖLÉSEK
1999 Beyond the Mat
(
Dokummentum film)
Önmaga -
2001 Longdhot Mugger -
A Múmia Visszatér Mathayus/The Scorpion King - Teen Choice Award: Choice Villain (Megnyerte)
2002 A Skorpiókirály - Teen Choice Awards: Film - Choice Actor (Jelölés)
- Kids' Choice Awards: Favorite Male Butt Kicker (Jelölés)
2003 Amazonas Kincse Beck - MTV Movie Awards: Best Fight (Jelölés)
2004 Emelt Fővel Chris Vaughn -
2005 Csak Lazán Elliot Wilhelm - Teen Choice Awards: Choice Movie Rockstar Moment (Jelölés)
Doom Sgt. Asher "Sarge" Mahonin - Fangoria Chainsaw Awards: Bloodiest Beatdown (Jelölés)
- Razzie Awards: Worst Actor (Jelölés)
2006 Erőpróba Sean Porter -
2007 Káosz Birodalma Boxer Santaros -
Zsaruk Bevetésen - A Film Agent Rick Smith -
Gyerekjáték Joseph "Joe" Kingman - Kids' Choice Awards: Favorite Male Movie Star (Jelölés)
2008 Zsenikém - Az Ügynők Haláli Agent 23 - MTV Movie Award: Best Villain (Jelölés)
2009 Boszorkány-hegy Jack Bruno -
51-es Bolygó Captain Charles "Chuck" T. Baker (hang) -
2010 Fogtündér Derek Thomson/Fogtündér - Kid's Choice Awards: Favorite Movie Actor (Jelölés)
Miért nősültem meg? Daniel Franklin -
Rohanás Driver - Teen Choice Award: Choice Movie Actor: Action (Jelölés)
Pancser Police Christopher Danson -
2011 Halálos Iramban - Ötödik Sebesség Luke Hobbs - Teen Choice Awards: Choice Movie Actor: Action (Jelölés)
2012 Utazás a Rejtélyes Szigetre Hank Parsons - Kids' Choice Awards: Favorite Male Butt Kicker (Megnyerte)
2013 Csapda John Matthews -
G.I. Joe - Megtorlás Marvin F. Hinton/Roadblock - Teen Choice Awards: Choice Movie Actor: Action (Jelölés)
- Kids' Choice Awards: Favorite Male Butt Kicker (Jelölés)
Halálos Iramban 6. Luke Hobbs - Teen Choice Awards: Choice Summer Movie Star: Male (Jelölés)
- Teen Choice Awards: Choice Movie: Chemistry (Jelölés)
Pain and Gain Paul Doyle -
Empire State Detective James Ransome -
2014 Hercules Hercules - Teen Choice Awards: Choice Summer Movie Star (Jelölés)
- Teen Choice Awards: Choice Summer Movie (Jelölés)
2015 Halálos Iramban 7. Luke Hobbs - Teen Choice Awards: Choice Movie: Chemistry (Jelölés)
Törésvonal Ray Gaines - People's Choice Award: Favorite Action Movie Actor (Jelölés)
- MTV Movie Award: Best Action Performance (Jelölés)
- MTV Movie Award: Best Hero (Jelölés)
- Teen Choice Award: Choice Summer Movie Star: Male (Jelölés)
Jem and Holorams Önmaga -
2016 Központi Hírszzerzés Bob Stone/Robbie Weirdicht - Kid's Choice Award: Favorite Best Friends (Megnyerte)
- People's Choice Award: Favorite Comedic Movie Actor (Jelölés)
- Critic's Choice Award: Best Actor in a Comedy (Jelölés)
- Teen Choice Award: Choice Summer Movie Actor (Jelölés)
Vaiana Maui (hang) - NAACP Image Award: Outstanding Character Voice-Over Performance  (Jelölés)
- Black Reel Award: Outstanding Voice Performance (Jelölés)
- Kid's Choice Award: Favorite Voice From an Animated Movie and Favorite Frenemies (Jelölés)
2017 Halálos Iramban 8. Luke Hobbs - Teen Choice Award: Choice Action Movie Actor (Jelölés)
Baywatch Mitch Buchannon – Teen Choice Award: Choice Comedy Movie Actor (jelölés)
Jumanji - Vár a Dzsungel Dr. Smolder Bravestone (Spencer Gilpin) Kid's Choice Awards: Favorite Movie Actor (megnyerte)
– MTV Movie Award: Best On-Screen Team (jelölés)
2018 Rampage - Tombolás Davis Okoye  
Felhőkarcoló Will Sawyer -
2019 Fighting with My Family Önmaga Premier: 2019. Március 1.
Shazam! - Premier: 2019. Április 5.
Hobbs & Shaw Luke Hobbs Premier: 2019. Augusztus 2.
Jungle Cruise Frank Premier: 2019. Október 11.
Jumanji - Vár a Dzsungel 2. Dr. Smolder Bravestone Premier: 2019. December 13.